Saturday, February 4, 2012

Salam Maulidur Rasul 1433h

Kredit Fattabiouni Malaysia
"Ya Allah selawat sejahtera ke atas Penhulu kami Nabi Muhammad s.a.w dan sejahtera ke atas keluarga dan para sahabat baginda. amin.." 

Alhamdulillah..! Malam tadi Amani sekeluarga dapat Selawat berjemaah di Masjid Negeri Shah Alam. Kalau kau orang nak tahu memang ramai pengunjung Shah Alam turun turut berselawat. Semuga kita semua dapat sya'faat dan terus mencintai Rasulullah s.a.w. Sesungguhnya Rasulullah teramat mencintai kita sebagai umatnya walaupun tidak berjumpa.. mengapa kita tidak?. 

Tanda kasihnya Rasulullah صلى الله عليه وسلم buatmu wahai umat... 

Sayyidatuna ‘Aisyah رضي الله عنها berkata: Tatkala aku melihat Nabi صلى الله عليه وآله وسلم berada dalam keadaan baik, aku berkata: Wahai Rasulullah! Berdoalah kepada Allah untukku.

Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم pun mendoakannya: Ya Allah! Ampunilah dosa ‘Aisyah yang terdahulu dan yang terkemudian, yang tersembunyi dan yang terang-terangan.

Lalu Sayyidatuna ‘Aisyah رضي الله عنها ketawa kegembiraan sehingga kepalanya jatuh ke riba Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم kerana terlalu gembira.

Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم bertanya: Apakah doaku menggembirakanmu?

Sayyidatuna ‘Aisyah رضي الله عنها menjawab: Kenapa tidak, aku begitu gembira dengan doamu itu.

Lantas Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم pun bersabda: Demi Allah! Inilah doa yang aku panjatkan untuk umatku dalam setiap solat.

(Hadith ini telah diriwayatkan oleh al Bazzar dan rijalnya (perawinya) adalah rijal yang sohih, melainkan Ahmad ibn Mansur al Ramadi merupakan seorang yang thiqah. (Demikian juga sebagaimana yang disebutkan di dalam Majma’ al Zawaid 9/243). Sumber : Fattabiouni Malaysia

antara lainnya,

Disaat  detik  akhir juga Rasulullah s.a.w turut berdoa  “Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.”  dan membisikkan lagi ke telinga Saidina Ali “Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku. (Peliharalah sholat dan santuni orang-orang lemah di antaramu)” dan di hujung nafasnya  “Ummatii, ummatii, ummatiii” – “Umatku,umatku, umatku” Ya Allah..! betapa cintanya Rasulullah kepada kita. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...