Monday, January 16, 2012

Doa Pendinding

Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan disepanjang hari tersebut seperti yg dijelaskan dalam hadis ini,


Doa yang disebutkan oleh Rasulullah s.a.w dalam hadis di atas 


Keberuntungan beramal dengan doa ini

1) Dapat menghindarkan dari bahaya
2) Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan
3) Terhindar Daripada Sihir
4) Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus

p/s: Semuga sama-sama kita mengamalkannya.. insyaallah.
sumber :darussyifa.org (Semuga Tuan Guru di limpahkan dengan rahmat kesihatan)

Wednesday, January 4, 2012

Azam baru 2012 : Masih tercari apa azam baru ?


Berikut adalah 2 tips motivasi bagaimana untuk set azam tahun baru 2012 khusus bagi Anda yang masih termanggu-manggu azam apa yang Anda nak capai pada tahun 2012.

1. Tips 1: Lihat Apa Yang Anda Mahu Perbaiki.

Setiap dari kita adalah kelemahan tersendiri, kesilapan, kegagalan. Set azam untuk perbaiki kelemahan, kesilapan dan kegagalan itu pada tahun 2012. Masa lalu usah disamakan dengan masa sekarang ni. Gagal di masa lalu, jangan jadikan pengukur untuk berkemungkinan gagal pada masa kini. Jadikannya pengajaran saja, perbaiki diri Anda, tambah ilmu kemudian berusahalah jadi semakin baik, semakin bagus.

2. Tips 2: Fikir Apa Anda Mahu Capai.

Fikir apa yang Anda mahu capai pada tahun 2012. Ia mungkin lebih dari satu – misalnya mahu mencapai gred cemerlang, mahu jadi anak cemerlang, mahu jadi usahawan cemerlang, mahu jadi suami atau isteri cemerlang. Cara terbaik, fikirkan apa yang Anda mahu capai dalam bidang kekeluargaan, kerjaya dan ketuhanan (ibadah). Ini penting kerana tujuannya adalah untuk memajukan hidup Anda. Tak ada 3 aspek ini, hidup Anda tak ada kemajuan. Jadi, apa yang mahu capai pada tahun 2012? Tanya diri Anda, jawapan yang muncul, itulah yang Anda akan terfikir untuk jadi azam Anda untuk tahun 2012.

Sumber imotivasi.net 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...