Wednesday, May 18, 2011

Sedarkah kita Masa menjadi singkat?


Terasa sangat masa berlalu begitu cepat, masa yang panjang terasa la amat singkat, tahun berganti tahun angka umur tetap meningkat, namun usia semangkin singkat. Sehari tak cukup belum sempat berbuat sesuatu tiba-tiba dah larut, sehingga banyak pekara yang belum diselesaikan.

Kita seakan-akan sibuk, tetapi kita tidak faham apa yang disibukkan. Kita diburu masa dan ia berlalu dengan tiada banyak perkara yang dapat kita selesaikan. Itulah yang dimaksudkan dengan singkat masa.

Menurut alim ulamak, Yang dimaksudkan dengan singkatnya masa itu ialah dicabut keberkatan daripadanya. Memang benar apa yang diperkatakan, dahulunya kita merasakan dalam sehari banyak perkara yang dapat kita laksanakan, tetapi sekarang dalam sehari yang sama hanya sedikit perkara-perkara yang dapat dilaksanakan. Adakah Ini satu petanda dunia hampir kiamat?

Dalam hadis juga dimaksudkan daripada Anas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda: "Tidak akan menjadi kiamat sehingga masa menjadi singkat maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu  percikan api."  
 H.R Tirmizi

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...